Brezilya’da hapishane güvenliği için polis köpekleri yerine kaz sürüsü kullanılıyor

Brezilya'da hapishane güvenliği için polis köpekleri yerine kaz sürüsü kullanılıyor
177 Görüntüleme

Brezilya’da hapishane güvenliği için polis köpekleri yerine kaz sürüsü kullanılıyor

Zehirli, kazları gardiyan olarak kullanan bir hapishanedir
Brezilya’nın güneyindeki bir hapishane, güvenliği artırmanın yeni bir yolunu buldu: Polis köpeklerinin yerine kaz sürüsü kullanıldı.

9 kazdan oluşan bir sürü, São Pedro de Alcantara hapishanesinin (Brezilya) dış çiti ile duvarı arasındaki arazi şeridinde devriye geziyor. Buradaki gardiyanlara göre onlar, şiddetli ve keskin “ajanlardan” oluşan bir “tugay”.

Agresif ve bölgelerini koruma içgüdüsü yüksek olan, ağırlığı 4 kg’a kadar olan kazlar, buradaki hem mahkumlar hem de gardiyanlar için bir “kabus”. Çünkü kendi bölgelerine adım atmaya cesaret eden herkese, araba kornası gibi tiz uyarı sesleri çıkararak saldırırlar.

Kazların “şiddetli tanrısı”
Cezaevi müdürü Marcos Souza’ya göre daha önce köpekler, hapishaneyi çevreleyen arazi şeridini korumak için kullanılıyordu. Ancak bu çözüm pek etkili değildir çünkü köpekler sıklıkla uyurlar ve özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Souza, hapishanenin köpekler için 7.000 dolar , her Belçikalı Malinois için de binlerce dolar yiyecek ve veteriner masrafı ödemek zorunda olduğunu söyledi.

Bay Souza, “Kazlar asla hastalanmazlar ve yalnızca pirinçle beslenmeleri gerekir” diye karşılaştırdı.
Cezaevi personeli, kendi topraklarında mangal yaptıkları için bir kaz sürüsü tarafından saldırıya uğradıklarında, kazları gardiyan olarak kullanma fikrini ortaya attı. Brezilya’daki diğer birçok hapishane gibi São Pedro de Alcântara hapishanesi de o dönemde mali sorunlarla boğuşuyordu. Bu nedenle cezaevi müdürü, arama köpekleri yerine kazların kullanılmasını kabul etti.

Yerel çiftçiler, yasadışı davetsiz misafirleri kovmak için kazları kullanıyorlardı. Roma döneminden kalma bir efsaneye göre kazlar, tiz çığlıkları ve keskin işitmeleri sayesinde Galya ile Roma arasındaki savaşta nöbetçi rolünü bile üstlenmişlerdir.

Kazların köpeklerden koruma işlerini çalmasına yardımcı olan bir diğer avantaj da onlara rüşvet verilemeyeceğidir. “Bir hapishane gardiyanı bir tomar parayla ikna edilebildiği gibi, köpekler de bir parça biftekle ikna edilebilir. Cezaevi çalışanı Marcos Coronetti, kazlarla bu mümkün değil, onlarla arkadaş olmak imkansız” dedi.
Kazların “en azılı canavarlarından” biri olan Tweety ona yaklaşırken Souza, “Kazlar ayrımcılık yapmaz, herkesten nefret ederler” dedi. Souza konuşurken Tweety boynunu uzattı ve tıslayarak tüm sürüyü iri yapılı polise saldırmaya çağırdı. Souza hemen ardından kaçtı.

Kazlardan kaçtıktan sonra Souza, “Onları her gün besleyen biz de dahil olmak üzere kendi topraklarına girmeye cesaret eden herkese saldırıyorlar” dedi.

Mahkumların “kabusu”
Kazların vahşeti nedeniyle kazlara bakma görevi mahkumlara verilen en ağır cezalardan biri olarak görülüyordu.

Cinayet ve soygun suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırılan bir mahkum, “Kaz beslemek bir kabus” dedi. Bir keresinde hapishanenin giriş kapısını yeniden boyarken kazların saldırısına uğradığını söyledi.

Kaz “tugayı” geceleri bile çalışıyor. Coronetti’ye göre kazlar, net gece görüş ve keskin işitme yetenekleri sayesinde hapishanenin yaklaşık sekiz metre yüksekliğindeki duvarı boyunca en küçük sesleri dahi tespit edebiliyor.

“Kazlar hem gece hem de gündüz aktiftir. Coronetti, “Kameraları izlerseniz, davetsiz misafirleri izlemek için duvarın etrafında sırayla dolaştıklarını göreceksiniz” dedi. “Uyumaya gittikleri zaman hala bir sır.”
Kazların gardiyan olarak kullanılması fikri Brezilya cezaevlerinde popüler hale geliyor. Son zamanlarda, Rio de Grande do Sul cezaevi personeli, malların mahkumlara taşınmasını denetlemek için bir kaz “tugayı” kiraladı. Brezilya’nın Paraná eyaletindeki bir hapishanede, kazların olağanüstü duyuları sayesinde hapishanede bir patlayıcı deposu ve yasadışı bir alkol işleme odası keşfedildi.

Sosyal ağlarda São Pedro de Alcântara hapishanesindeki kaz sürüsü de oldukça popüler. “Cezaevindeki faaliyetleri paylaştığımızda sadece 1000 beğeni aldık. Ancak kazların fotoğraflarını yayınladığınızda, gönderiler her zaman en az 7.000 beğeni alıyor.” dedi Souza.

Yine de en tehlikeli suçluların tutulduğu cezaevlerinde kaz sürüsünden daha fazla silahlı önlem bulunduğunu vurguladı. “Toplarımız var, 7,62 mm ve 5,56 mm tüfeklerimiz. Cezaevi müdürü, kazların sadece ek bir güvenlik önlemi olduğu söylenebilir” dedi.

Adana Şalgam Sipariş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Post comment