Tedavisi zor olan mantar derisi enfeksiyonlarının gelişi konusunda uyarıyorlar

Tedavisi zor olan mantar derisi enfeksiyonlarının gelişi konusunda uyarıyorlar
82 Görüntüleme

Tedavisi zor olan mantar derisi enfeksiyonlarının gelişi konusunda uyarıyorlar

Mantarlar, yüze ve ekstremitelere (saçkıran), kasıklara (sporcu kaşıntısı) ve ayaklara (atlet ayağı) kolayca yayılan deri döküntülerine veya saçkıranlara neden olan bir gruba aittir.
Bir çift rapora göre ABD’li uzmanlar, halk sağlığına potansiyel bir tehdit olarak ortaya çıkan saçkıran veya sporcu kaşıntısının yeni, son derece bulaşıcı biçimlerine karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunuyor.

JAMA Dermatology dergisinde yayınlanan çalışmaların ilkinde, bulaşıcı döküntülerin yayılmasına odaklanan NYU Langone Sağlık uzmanları, Amerika Birleşik Devletleri’nde bildirilen ilk cinsel yolla bulaşan mantar enfeksiyonu vakasını belgeliyor; bu enfeksiyon ortadan kalkması aylar sürse bile. tedavi.
İkinci raporda, NYU Langone doktorları, standart tedavilere direnç gösteren benzer bir mantar türüne sahip ülkedeki en büyük hasta grubunu tanımlamak için New York Eyaleti Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle işbirliği yaptı.

Her iki mantar türü de yüze ve ekstremitelere (saçkıran), kasıklara (sporcu kaşıntısı) ve ayaklara (atlet ayağı) kolayca yayılan deri döküntülerine veya saçkıranlara neden olan bir gruba aittir. Bununla birlikte, yeni raporlarda keşfedilen saçkıran, çoğu saçkıran türünde görülen düzenli, düzgün dairelerden çok farklı görünebilir. Bunun yerine egzamanın neden olduğu lezyonlarla karıştırılabilirler ve bu nedenle uygun tedavi olmadan aylarca sürebilirler.

JAMA Dermatoloji dergisinde 5 Haziran’da çevrimiçi olarak yayınlanan ilk rapor, İngiltere, Yunanistan ve Kaliforniya gezisinden New York City’ye döndükten sonra penisinde, kalçasında ve ekstremitelerinde saçkıran gelişen 30’lu yaşlarındaki bir adamı anlatıyor. Hastanın döküntülerinden toplanan mantar örneklerinin genetik testi, enfeksiyonun Trichophyton mentagrophytes tip VII (TMVII) türünden kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Saçkıranın cinsel yolla bulaşan bu formuna Avrupa çapında giderek daha fazla teşhis konuluyor: 2023’te Fransa’da çoğunlukla erkeklerle seks yapan erkeklerde olmak üzere 13 vaka bildirildi. Dikkat çekici bir şekilde, mevcut çalışmadaki adam, seyahatleri sırasında birden fazla erkek partnerle seks yaptığını ve hiçbirinin benzer cilt sorunları bildirmediğini söyledi.

Araştırmanın baş yazarı ve dermatolog Avrom Caplan, “Sağlık hizmeti sağlayıcıları, Trichophyton mentagrophytes tip VII’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen bir grup ciddi cilt enfeksiyonunun en sonuncusu olduğunun farkında olmalıdır” diye ısrar ediyor. Caplan, New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi Ronald O. Perelman Dermatoloji Bölümü’nde yardımcı doçenttir. (AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ).

“Hastalar genellikle genital sorunlar hakkında konuşmaktan çekindikleri için doktorlar, özellikle cinsel açıdan aktif olan, yakın zamanda yurtdışına seyahat eden kişilerde kasık ve kalça çevresindeki döküntüleri doğrudan sormalı ve vücudun diğer bölgelerindeki kaşıntılı bölgeleri bildirmelidir.” uzman John Zampella ekliyor.

New York Üniversitesi Grossman Ronald O. Perelman Dermatoloji Bölümü’nde doçent olan Zampella, TMVII’nin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinin zor olduğunu ve temizlenmesi aylar sürebileceğini ancak şu ana kadar standart antifungal tedavilere yanıt verdiklerini söylüyor. terbinafin.

Bu arada Caplan, diğer yeni raporunda araştırılan yeni cilt durumunun dermatologlar için daha büyük bir zorluk teşkil ettiğini söylüyor. Yine JAMA Dermatology’de yayınlanan çalışma sonuçları, Hindistan’da yaygın olan ve şu anda küresel olarak rapor edilen Trichophyton indotineae (T. indotineae) üzerine odaklanıyor. İlk olarak geçen yıl ABD’de doğrulanan enfeksiyon, TMVII’ye benzer bulaşıcı, kaşıntılı deri döküntülerine neden oluyor, ancak sıklıkla terbinafin tedavisine direnç gösteriyor.

T. indotineae’nin antifungal ilaçlardan nasıl kurtulabildiğini daha iyi anlamak için araştırmacılar, Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında New York City hastanelerinde saçkıran tedavisi gören 11 erkek ve kadından klinik ve laboratuvar verileri topladı. Saçkıranlara T. indotineae neden oldu. Hastalardan yedisi, 14 gün (çoğu saçkıran türü için normal süre) ile 42 gün arasında standart dozlarda terbinafin aldı, ancak döküntülerinde iyileşme olmadı.

Ekip, mantar örneklerinden alınan DNA’yı analiz ederek, terbinafinin mantar hücrelerine yapışmasını ve koruyucu zarlarında delik açmasını engelleyen genetik kodda çeşitli varyasyonlar (mutasyonlar) olduğunu bildirdi. Araştırmanın yazarlarına göre bu mutasyonlar, bazı durumlarda tedavinin enfeksiyonlarla mücadelede neden genellikle başarısız olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

Sonuçlar ayrıca yedi hastanın itrakonazol adı verilen başka bir antifungal ilaçla tedavi edilmesi durumunda üçünün tamamen iyileştiğini ve ikisinin de iyileştiğini gösterdi. Ancak Caplan’a göre bu terapinin sorunu, ilacın etkili olmasına rağmen birçok ilaca müdahale edebilmesi ve bulantı, ishal ve uzun süre kullanımını zorlaştıran diğer yan etkilere neden olabilmesidir.

Caplan, “Bu bulgular, Güney Asya’dan yayılan mantar derisi enfeksiyonlarının bazılarının olağan tedavilerimizden nasıl kaçabileceğine dair yeni bilgiler sunuyor” dedi. “Yanıltıcı işaretlerini tanımayı öğrenmenin ötesinde, doktorların tedavilerinin her hastanın yaşam kalitesi ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmaları gerekecek.”

Adana Şalgam Sipariş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Post comment